
resepi RENDANG KELIP2 KPIT
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
3 sudu besar kerisik
1/2 cawan minyak masak(utk menumis)
1 cawan santan cair
1/2 santan pekat
garam, gula, aji
daun kunyit (dihiris2)
daun limau purut
1 btg serai (dititik)
2 keping asam keping
BAHAN KISAR:
3 biji bwg besar
5 ulas bawang putih
sedikit kunyit/serbuk kunyit
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
segenggam cili api
4 sudu besar cili boh
4 btg serai
CARA-CARA:
1) panaskan minyak, tumis semua bhn kisar dan serai yg dititik hingga pecah minyak
2)masukkan ayam, tggu hgga ayam empuk
3)masukkan santan cair, garam, gula, aji, asam keping. biar hingga mendidih
4)kemudian masukkan santan pekat, kerisik, hirisan daun kunyit dan daun limau purut
5)bila dah mendidih, perlahankan api, kacau sekali-sekala. tggu hgga kuah pekat
taraaaa...siap dihidangkan!
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment